Palkasta pitää puhua


On helppo sanoa, että avoimuus, oikeudenmukaisuus ja kannustavuus ovat palkkaukseen liitettäviä määreitä.  Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Miten avoimuuden onnistumista voidaan arvioida tai onko koskaan palkkausjärjestelmää, jonka kaikki kokisivat oikeudenmukaiseksi?

Palkkauskirjallisuuden ja -tutkimuksen viesti on selkeä. Jos henkilöstö tietää palkkauksen määräytymisperusteet, kuka päättää ja mistä, miten palkankorotukset ja työstä suoriutuminen arvioidaan tai miten organisaatio pärjää palkkavertailussa muiden kanssa, on tyytyväisyys palkkaukseen selvästi paremmalla tolalla.

Suomalaisilla ei ole tapana keskustella avoimesti palkastaan työpaikallaan, ehkä ystävien kesken tai vanhojen opiskelukavereiden illoissa. Olisiko aika muuttaa kulttuuria?

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n tuottama opas on kirjoitettu niin, että lukijalle muodostuu kuva palkkaukseen yleensävaikuttavista tekijöistä ja palkkauksen ympärillä käytävästä keskustelusta sekä erityisesti niin, että lukija saa välineitä itse käydä keskustelua omasta palkastaan uutta työpaikkaa hakiessaan tai nykyisessä tehtävässään palkkakeskusteluun valmistautuessaan. Opas rohkaisee kaikkia käymään tietoon perustuvaa keskustelua omalla työpaikallaan.

Lue tai lataa Paranna palkkaasi -opas (PDF)


Ajankohtaista

08.05.2018 Valmentajagolf 22.8. Kytäjällä. Lue lisää