Suomen Ammattivalmentajat SAVAL

SAVALin selvitys: Liiga- ja Mestis-valmentajien työhyvinvoinnissa suuria eroja

31.01.2025 | Jäsenedut ja -palvelut

Artikkelikuva

Suomen Ammattivalmentajat SAVALin tekemä kartoitus Liiga- ja Mestis-valmentajien syyskaudesta 2024 paljastaa, että työhyvinvointi jakautuu monin eri tavoin. Arvion mukaan 60 prosentilla valmentajista työhyvinvointi on parantunut edellisiin vuosiin verrattuna, mutta valmentajista noin 20 prosentilla arvioidaan tilanteen heikentyneen entisestään.

Valmentajien työssä onnistumista tukee erityisesti kollegoilta ja esihenkilöiltä saatu tuki. Samalla havaittiin, että mikäli valmentajat voisivat poistaa työympäristöstään kolme keskeistä epäkohtaa, ne olisivat:

  • Vastakkainasettelu valmentajien ja seurojen tai urheilujohtajien välillä
  • Epäselvät palautteet ja heikko johtaminen
  • Työsuhteiden kausiluonteisuus ja lyhyet määräaikaiset sopimukset

Tämä korostaa tarvetta vahvistaa esihenkilöiden osaamista ja johtamiskäytäntöjä valmentajien tukemiseksi.

Raportti ladattaviissa tästä (pdf)


Epäasiallinen käytös ja kuormittavat tilanteet varjostavat valmentajien työtä

Valmentajat kohtaavat jatkuvasti kuormittavia tilanteita. Syyskaudella 2024 raportoiduista haasteista yleisimpiä olivat juoruilu, väärän tiedon levittäminen ja pahanpuhuminen, joita koki merkittävä osa vastaajista. Seuraavina tulivat sopimaton tai loukkaava puhe sekä työnteon vaikeuttaminen. Myös huutaminen, uhkailu tai painostaminen oli useiden valmentajien kokemus. Selvityksen mukaan valmentajat kohtaavat säännöllisesti epäasiallista käytöstä, johdon, urheilujohdon, yleisön ja myös pelaajien toimesta.

Kyseessä ei ole uusi ilmiö, myös aiemmat tutkimukset ja selvitykset osoittavat, että valmentajat ovat kohdanneet vastaavaa jo aikaisemmin. Erityisesti johdon ja urheilujohdon taholta tuleva paine sekä selkeiden toimintamallien puute vaikeuttavat valmentajien keskittymistä ydintehtäviinsä – urheilijoiden ja joukkueen valmentamiseen ja kehittämiseen. Vastausten perusteella valmentajat kokevat jäävänsä ilman riittävää tukea tai keinoja puuttua ongelmatilanteisiin. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan entistä selkeämpiä pelisääntöjä sekä vastuullisempaa johtamista, jossa valmentajien työhyvinvointi otetaan aidosti huomioon.

Valmentajien arki kuormittaa, mutta tiimityö ja sitoutuminen kantavat

Syyskauden 2024 aikana valmentajat tekivät yhteensä yli 60 000 tuntia töitä jääkiekon eteen. Valmentajat osallistuivat yli 900 ottelutapahtumaan ja matkustamista kertyi yli 150 000 km. Kolmet potkut ja uhka työn loppumisesta sekä kasvavat ulkoiset paineet näkyvät valmentajien arjessa. Tiimityö ja sitoutuminen ovat pysyneet avaintekijöinä työssä onnistumiseen, vaikka valmentajien odotetaan suoriutuvan lähes yli-inhimillisistä tehtävistä ja he kokevat kantavansa yksin vastuun kaikesta – jopa tilanteissa, joissa kyse on muiden toimijoiden vastuusta.
 

Lisätietoja:

Raino Nieminen, SAVALin toiminnanjohtaja
raino.nieminen@saval.fi, puh. 040 533 2987

SAVALin yhteystiedot löydät täältä.

-----
Aiheeseen liittyen:
Kangasniemi, E., Manninen, A. 2016. Huippuvalmentajien kokemat karikot ja käänteet – ”Niitä ei voi vaihtaa pois, niin eletään sitten niitten kanssa”. Valmennuksen koulutus, liikunnanohjaaja (ylempi AMK). Haaga-Helian Ammattikorkeakoulu.
Kaski, S. 2013. Urheiluvalmentajien työhyvinvointi Suomessa. Akateeminen väitöskirja, Tampereen yliopisto.
Kubischta, F., Nieminen, R. 2022. Valmentajan vaihdos joukkueurheilussa. Valmentaja-lehti, 25-27.
Reunamäki, L. 2021. Vastuu valmentajan jaksamisesta. Valmentaja-lehti, 25-27.
Reunamäki, L. 2023. Urheiluvalmentajan työsuojelu. Akateeminen väitöskirja, Itä-Suomen yliopisto.
Rindell, H., Packalen, H. 2020. Yksinäistä työtä joukkueen puolesta. Liikuntatieteellinen Seura.
SAVAL selvitys. Liiga- ja Mestis-valmentajien työhyvinvointi syyskaudella 2024.
 

  • 13
  • 18
  • 15
  • 45
  • 43
  • 17
  • 19

  • Lue lisää aiheesta